Bengt Simonsson och miljökontoret visade utrustningen för besökare som var intresserade. I burken han håller upp finns sedement från botten. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
Barnarp

Barnarpasjön ska bli frisk igen

Muddring ger frisk sjö, biogas och gödsel.
1:32 min

En av länets mest övergödda sjöar, Barnarpasjön, ska bli frisk, badvänlig och full av fisk. Och övergödda sediment ska användas både till biogas och gödsel på åkrar.

För genom ett projekt, som miljökontoret i Jönköpings kommun har sparkat igång över sommaren, ska en ny muddringsmetod testas. Det är en billig metod, och sedimentet som tas upp kan också användas till biogas.

Fisken är död
– Det handlar om att ta upp stora mängder organiskt sediment som finns på bottnarna, som bidrar till att det blir internläckage av växtnäring, som gör att det bli så grönt i vattnet, berättar Bengt Simonsson som arbetar på Teknikmarknad som är med i projektet. Han fortsätter:
– Även de djupa delarna blir övergödda, syret försvinner och fiskarna dör. Det ska vi åtgärda nu.

Har varit bra bad- och fiskesjö
Bengt Simonsson berättar att övergödningen beror på att växtnäring har läckt från åkrar och avlopp. Fram till 1940-talet var Barnarpasjön en fin badsjö med bra gäddfiske. Men nu är alltså sjön rejält övergödd med gröna algblomningar på somrarna och nästan ingen fisk. I de djupa delarna av sjön har det samlats en massa gyttja. När gyttjan ruttnar förbrukas syre och fisken dör.
– Då blir det så väldigt mycket alger och plankton som gör att man inte vill bada i det. Det blir som en ärtsoppa, som en grön sörja allithopa. Ortsbefolkningen tycker ju inte det är roligt att bada här längre, så då vill man få i ordning det. Och så vill man se till att fisket blir återställt också.

Ny enkel utrustning testas
Tre-fyra personer krävs för att sätta upp utrustningen, men sen är det tänkt att de som bor och verkar här vid sjön, ska utföra arbetet. Utrustningen för att muddra sjön är både ganska billig och praktisk.
– Den suger precis lagom mycket hela tiden, konstaterar Bengt Simonsson. Den är som en osthyvel som skär över botten.

Biogas och gödsel
Det översta lagret kan användas till biogas, och de undre lagren kan användas till att gödsla åkrar.
I morgon ska Teknikmarknad, Länsstyrelsen och Jönköpings kommun diskutera möjligheten att göra ett treårigt projekt av muddringen. Tanken är att börja muddra de djupa delarna av sjön.

Reporter Anna Ekström
Sveriges Radio Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".