Linköping kommer bli huvudort i region Öst, som Jönköping tillhör. Arkivbild: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
jönköping

Så blir de nya polisregionerna

I dag beslutades om ny regionindelning för nya Polismyndigheten. Jönköpings län kommer tillhöra region Öst tillsammans med Södermanlands län och Östergötlands län.

I dag finns 21 polismyndigheter, i princip en i varje län. Nu bli det i stället sju regioner, som kommer kallas Nord, Mitt, Bergslagen, Öst, Väst, Syd och Stockholm. Huvudorterna i de här regionerna blir: Umeå, Uppsala, Örebro, Linköping, Göteborg, Malmö och Stockholm.

Polisregionerna ska ha helhetsansvar för polisverksamheten inom ett angivet geografiskt område. Ansvaret omfattar såväl utredningsverksamhet som brottsförebyggande verksamhet och service, om inte annat bestäms i särskild ordning.

Huvudorterna blir administrativa centrum. Specialistfunktioner kan och bör placeras på andra orter inom regionen, enligt Thomas Rolén som leder Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten.

– Det är meningen att polisregionerna ska samarbeta med varandra utan de hinder som dagens myndighetsindelning medför. Så frigörs kraft för att stärka det lokala polisarbetet, nära medborgarna, säger Thomas Rolén enligt ett pressmeddelande.

Polisfacket är nöjd med dagens beslut.

– Polisförbundet är positivt till regionsindelningen och huvudorterna man nu har tagit beslut om, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

De nya regionerna träder i kraft den 1 januari 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".