Fyra åtalade i momsfuskhärva av stora mått

En stor härva där framför allt läskburkar och tvättmedelspaket har importerats, utan att moms har betalats in, har nystats upp i länet.

Idag åtalades fyra personer, misstänkta för inblandning i härvan.
En av dem, en Vetlandabo i 60-årsåldern har köpt framför allt coca-cola och och tvättmedel i Tyskland för 50 miljoner. 1997 började han köra själv köra varorna, och gjorde enligt åtalet runt 150 resor med lastbil till Tyskland. Från 1998 till 2001 ska han sedan ha anlitat en lastbilscentral.
Varorna har importerats till Sverige och sedan sålts vidare utan att mannen vare sig redovisat det i sin bokföring eller betalat skatt.
Det hela avslöjades av att mannen växlade in stora summor till D-mark, runt 17 miljoner. Polisen fick nys om det och i september 2001 greps Vetlandabon.
Åklagare Bengt Svensson säger att brottet är väldigt allvarligt.
-Framför allt för att det rör sig om så stora belopp och för att det pågått under så många år, säger han till nyheterna.
-Det är nog den största utredningen någonsin i Jönköping, säger han. Under tre och ett halvt år har han jobbat med den och idag kom alltså åtalet. 
Mannen är misstänkt för grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll. Ytterligare två personer i Vetlanda åtalas för medhjälp.
 
Vetlandabon har haft minst en kund. Han åtalades också idag. Det rör sig om en man som har en grossiströrelse i Göteborg, som köpt varor av Vetlandabon. Han har erkänt att han köpt varor av Vetlandabon.
-Men eftersom han inte köpt allt, måste det finnas fler kunder som vi inte känner till än så länge, säger Bengt Svensson. 
Det betyder att väldigt många fler kan vara inblandade eftersom mannens kunder i sig har egna kunder som handlat av varorna som mannen köpt i Tyskland.

Den åtalade vetlandabon och hans två misstänkta medhjälpare förnekar alla tre brott.