1 av 5
Strejkande busschaufförer i Jönköping.Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
2 av 5
Mattias Lasou och Layla Hana i Jönköping väntade förgäves på bussen. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
3 av 5
Beatrice Froom, busschaufför Jönköping. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
4 av 5
Åke Leander och Tony Johansson busschaufförer Jönköping. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
5 av 5
Oanvända bussar i Jönköping. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
jönköping

Fortsatt busstrejk – parterna i samtal

"Provanställningar avlöser varandra"
1:50 min

I dag återupptar Kommunal samtalen med Bussarbetsgivarna. Samtidigt går busstrejken in på sin åttonde dag och i Jönköping står busstrafiken helt stilla.

Bussförarna och servicepersonal strejkar framför allt för sina anställningsvillkor, och vill ha garantier för att förare får behålla jobbet även om ett nytt företag tar över busstrafiken.

– Det är inte roligt. Man kan inte låna till hus för att man bara har en provanställning, säger Beatrice Froom, som berättar om provanställningar som avlöser varandra när nya bussbolag upphandlas och busschaufförerna tvingas byta arbetsgivare.

I Jönköping slutade stadsbussarna att gå i dag och strejken pågår nu  i  Stockholmsområdet, Södertälje, Umeå, Norrköping, Strängnäs, Halmstad, Västerås/Hallstahammar och Gävle. Kommunal och Bussarbetsgivarna kommer inte överens om en lösning på konflikten.

– Jag stod och valde mellan att köra lastbil eller buss, då valde jag buss för att det var tryggast. I dag vet jag inte om jag hade resonerat likadant, säger busschauffören Åke Nilsson.

Om ingen lösning kommer väntas en upptrappning av strejken till helgen. Från och med lördag den 29 juni tas ytterligare 1 400 Kommunalanställda ut i strejk, vilket i så fall kommer att innebära att sammanlagt 2 800 kommunalare strejkar.

Strejkvarsel i tre steg:

Steg 1 - pågår sedan den 19 juni
Förarna av bussar i Stockholms innerstad, Solna/Sundbyberg, Sollentuna, Södertälje, Umeå och av ersättningsbussarna för Lidingöbanan strejkar.
Steg 2 - pågår sedan i måndags
Förarstrejk i Norrköping, Strängnäs, Halmstad och Västerås/Hallstahammar. Strejk bland servicepersonal i bussgaragen i Jönköping, Gävle och Östersund. Väntas slå igenom och påverka trafiken under onsdagen.
Steg 3 - lördag 29 juni
Utökad strejk i Stockholm samt flygbussarna till och från flygplatserna Landvetter, Göteborg City Airport och Malmö Airport. Dessutom påverkas landsvägstrafiken.
Källa: Kommunal, SL och bussföretagen (TT).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".