Åtal mot nästan 80 anställda på Systembolaget - tre i länet inblandade

Tre butikschefer från länet åtalas idag i den stora Systembolagshärvan. De tre cheferna kommer under våren att ställas inför rätta, misstänkta för att ha tagit emot mutor.

Stockholms tingsrätt fick idag in stämningsansökan från åklagare och inte mindre är 77 anställda inom Systembolaget åtalas nu för mutbrott.
Dessutom åtalas 15 anställda vid tre olika leverantörsföretag, för bestickning, det vill säga att för ha gett mutor.
Bland alla åtalade finns det alltså tre chefer för Systembutiker här i länet. De är män alla tre.
Bakgrunden till hela den här historien är alltså att cheferna ska ha blivit mutade av olika företag som levererar drycker till systemet.
För att få cheferna att ta in just deras senaste viner, har man lockat med pengar, checkar eller insättningar på butikschefens egna konto.
Butikscheferna är alla mycket medvetna om att man absolut inte får ha kontakter av det här slaget med leverantörer, men frestelsen blev för stor menar åklagaren.  
Totalt har alla åtalade chefer tagit emot mutor på sammanlagt 1,2 miljoner. För de tre cheferna här i Jönköpings län handlar det om summor på några tusenlappar till kring 10 000 kronor för två av cheferna, dryga 6000 kronor för den tredje.
Under våren blir det rättegång i dels Stockholm, dels i Helsningborg. Då återstår att se vilka straff det blir.
Systembolagets egna regler är samtidigt strängare än lagen och för de som ännu inte har blivit av med sitt jobb så väntar troligen avsked ganska snart.