Kjell Andersson och Thomas Lindroos arbetar med cellulosaframställningen på Lessebo Bruk. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio.
Lasso

Lessebo Bruk – där trä blir till ketchup

"Vi måste titta på framtiden för att överleva"
1:33 min

I framtiden kan skogen bli både spackel och ketchup. För när tidningsläsandet minskar, måste pappersbruken hitta helt nya produkter att tillverka.

Efter Lessebo Bruks konkurs har man sett till att byta inriktning till viss del. Tidigare var man helt inriktad på papper men de senaste två åren har man lagt vikt vid något annat.

Lessebo bruk tillvekar sedan något år tillbaka, viskos. Det används för att tillverka kläder, och säljs i huvudsak till Kina.

– Efterfrågan har minskat så vi började titta över viskos, en ersättare för bomull. Just nu testkör vi en produkt som används till förtjockare av olika ändamål där man behöver en kontrollerad konsistens, berättar Kjell Andersson, som arbetar på Lessebo bruk.

Man framställer fibermassan, cellulosa, och den används sedan till allt från kläder till tandkräm och ketchup.

– Det som tidigare blev papper blir ketchup i stället. Det här är våra möjligheter och vi vet att pappersåtgången kommer fortsätta att minska, säger Tomas Lindroos på Lessebo bruk.

Dan Eliasson
dan.eliasson@sverigesradio.se

Dan Segerson
dan.segerson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".