Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
jönköping

Samarbete ska gynna unga med psykisk ohälsa

"Vi tar ett gemensamt ansvar för barnen"
1:56 min

Under ett par års tid nu så har Jönköpings kommun och landstinget arbetat tillsammans för att ta hand om barn som inte mår bra psykiskt. Nu har man satt upp nya mål.

Jönköpings kommun har tillsammans med landstinget gjort ett dokument med 30 punkter som ska genomföras innan 2015 är slut. Ett samarbete som ska gynna barn som mår psykiskt dåligt.

– Vi gör bedömningen att ett samarbete gör att vi kan ge ett bättre stöd till barn och unga som har psykiska besvär. I stället för att vi bollar barnen mellan oss så tar vi ett gemensamt ansvar, säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD), som tillsammans med sin partikollega, Mia Frisk, höll en presskonferens i dag.

Bland de 30 punkterna ska ett barnahus starta, där man samlar resurser så som sjukvård, socialtjänst, polis och åklagare, för att ta hand om barn som utsätts för brott. Rutiner ska ordnas för att få bukt med skolfrånvaro, något som i många fall beror på att barnet inte mår bra.

– Det finns en studie som visar att de barnen har sämre skolresultat, sämre fysisk och psykisk hälsa. Hur kan vi ge dem en bra förutsättning att klara livet?, menar Mia Frisk, som påpekar att man måste bli bättre på att ta hand om de placerade barnen.

När man ser tillbaka på de två år som gått finns det insatser som sticker ut. Andreas Sturesson lyfter upp den nystartade barn- och ungdomshälsan i Huskvarna.

– Den fångar upp de som är för friska för BUP, men för sjuka för elevhälsan. Vi skapar en länk till i välfärdskedjan som inte har funnits förut, säger han.

En del av punkterna som ska genomföras:

- Rutiner för att upptäcka och åtgärda skolfrånvaro
- Alla elever ska inkluderas i den ordinarie skolverksamheten
- Utveckla former av arbete med ungdomar som inte är med i föreningar
- Elevinflytandet i gymnasieskolan bör utvecklas
- Pedagogisk resurs till biblioteken
- Permanenta UngArena-verksamheten
- Införa ett Barnahus
- Samverkan runt placerade barn
Källa: Jönköpings kommun och Jönköpings läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".