I år kan du lita på jordgubbsmärkningen. Arkiv:Scanpix
Jönköpings län

"Svenska" jordgubbar är verkligen svenska

"Bären vi har testat var svenska"
1:43 min

Du kan känna dig trygg med att de svenska jordgubbar du handlar i år verkligen är svenska. Det visar Jordbruksverkets omfattande jordgubbskontroller.

– Jag försöker lita på dem som säljer. Jag vill tro att det är som dem, säger jordgubbskonsumenten Irene.

Och jordgubbsköparna gör rätt i att lita på försäljarna. För den här sommaren har Jordbruksverket gjort en rejäl kontroll av att de jordgubbar som försäljarna kallar svenska verkligen är det. Hittills är resultatet glädjande.

– I år tror vi att det har varit ett bra år. De bär vi har testat har visat sig vara svenska bär, säger Olof Sköld, handläggare på Jordbruksverket.

Än så länge har jordgubbar från 150 olika försäljare i landet testats. Av dem misstänks endast tre försäljare fuska genom att sälja utländska bär, varav en av dem i Jönköping. I de fallen har jordgubbarna skickats vidare till ett laboratorium i Tyskland för analys, och ett av de tre fallen har redan friats. 

Olof Sköld har vissa teorier om varför det knappt verkar finnas nåra jordgubbsfuskare i år.

– Det har varit en god tillgång på svenska bär i år. Det har varit dåligt väder på kontinenten och de utländska bären har varit dyra.

Att fusket har varit så lågt i år innebär inte att Jordbruksverkets kontroller har varit ett slöseri med tid och resurser, enligt Olof Sköld.

– Det är viktigt tycker vi att konsumenterna ska känna sig helt säkra när de köper produkter i Sverige.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".