Oklart kring krav på kommunbyte

Gislaveds kommun riskerar att förlora tre små byar med 27 hushåll till Hylte i Halland.

En ansökan om att ändra kommungränsen har nämligen kommit in till Kammarkollegiet, men nu visar det sej att dom som bor i byarna inte alls är överens om flytten.

I den allra sydligaste delen av Gislaveds kommun, på kartan ser det ut som en kil in i Hylte kommun i Halland, där ligger dom tre byarna Böjeryd, Kindhult och Sjögärde med sammanlagt 27 hushåll.

Bjarne Jensen som bor i Böjeryd känner mer för Hyltebruk, drygt en mil bort, än för Gislaved, dit det är fem mil. Det är han som tagit initiativet till att skriva till Kammarkollegiet och begära att gränsen flyttas så att byarna hamnar i Hylte och därmed också i Hallands län.

Bjarne Jensen hävdar att majoriteten av byborna känner sej bortglömda av Gislaved och är positiva till att föras över till Hylte.

Men frågan är hur stor enigheten egentligen är. Nyheterna har nämligen pratat med några bybor som inte alls vill lämna Gislaved och dom är övertygade om att dom har majoriteten bakom sej. Nu har det dragits igång en namninsamling - ja eller nej till flytt. Men ingen av dom kritiska vill uttala sej förrän efter det möte som dom tre byarna ska ha på onsdag.

Då kommer också kommunledningen i Hylte att vara med. Men Gislaveds kommun har inte bjudits in. Kommunalrådet där, Agne Sahlin säjer till Nyheterna att den enda information han fått om vad som är på gång, den har kommit från bybor som ringt och sagt att dom vill fortsätta att vara Gislavedsbor.