Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västra Götaland

Smittskyddsenheten: "Vaccinera er mot mässling innan resan"

Publicerat söndag 7 juli 2013 kl 12.48
"Många saknar skydd mot mässling"
1:44 min
Smittskyddsenheten uppmanar alla som reser utomlands att vaccinera sig mot mässling. Arkivbild: Scanpix

Nu uppmanar smittskyddsenheten i Västra götaland alla som ska resa utomlands att se över sitt skydd mot mässling. Sjukdomen är ovanlig i Sverige, men varje år blir ovaccinerade svenskar sjuka efter att ha smittats på resor utomlands.

Per Follin, som är smittskyddsläkare i Västra götaland, menar att tidigare år noterat att det kommit in så kallade importfall av mässling. Det handlar framför allt om människor som är mottagliga för smittan och som drabbats utomlands.

– Sedan blir sjuka i Sverige och sjukdomen kan sedan spridas till personer som är icke immuna. Det vi framför allt är mest bekymrade för är de små barnen som aldrig blivit vaccinerade, säger han.

Allvarlig sjukdom
Mässling är en allvarlig sjukdom som är mycket smittsam och som kan ge följdsjukdomar i till exempel luftvägarna och öronen. För barn kan sjukdomen vara särskilt besvärlig och barn kan behöva vårdas på sjukhus.

I Sverige är mässling ovanlig och många är obekanta med sjukdomen eftersom vaccinationen finns med i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Men långt ifrån alla är skyddade. En del barn är för små för att ha hunnit vaccineras. En del vuxna har aldrig fått dos nummer två. Och smittan finns nära inpå oss, menar Per Follin.

– Mässling finns i Europa så det räcker med att vi åker utanför Sveriges gränser. Tyskland och Storbritannien är de länder som har flest fall. Förra året var det likadant och då gällde det även Frankrike. Lämnar man Sverige så ska man se till att ha ett fullgott skydd, säger han.

Vaccinera barnen
Smittskyddsenheten rekommenderar vaccination till alla ovaccinerade barn som är äldre än 9 månader, alla ovaccinerade vuxna och de vuxna som bara vaccinerats med en dos.

– Har man bara fått en enda vaccination, eller ingen alls, så bedöms man vara mottaglig till en vsis utsträckning, säger Per Follin.

Jenny Josefsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".