1 av 2
Mats Siljehult menar att framgången för Wetterhälsan beror på tillgänglighet, Foto: Elza Sandi/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka på bilden för att se vilka vårdcentraler som ökat mest.
jönköping

Wetterhälsan den stora vinnaren i vårdvalet

"Tillgängligheten övergår allt"
1:52 min

Wetterhälsan ökar så kraftigt att man tänker öppna ännu en vårdcentral. Den privata vårdcentralen har ökat mest och har sedan starten mer än fördubblat antalet listade patienter.

Tre år efter att vårdvalet infördes, där man som patient får välja mellan landstingets 31 vårdcentraler och 21 privata, finns en som ökat mer än någon annan. Wetterhälsan i Jönköping fick omkring 3 500 patienter på sin lista men har sedan dess ökat till över 8 000 patienter, mer än en fördubbling och ökningen bara fortsätter i år.

– Tillgängligheten övergår allt. Om man får komma när man behöver, det har ett stort värde för invånarna, säger Wetterhälsans verksamhetschef Mats Siljehult.

Många vårdcentraler som ökar ligger i centrala Jönköping, som Bräcke, Wasa och Läkarhuset. Och för Wetterhälsan handlar det nu om expansion. Man ska i början av nästa år starta en ny filial i centrala delarna av Jönköping och på sikt står man i startgroparna för att vara med när även specialistvården på sjukhusen ska få konkurrens av privata aktörer i det som kallas vårdval 2.

– Vi vill vara så tidigt som möjligt på banan för att kunna ha speciallistläkare in house, förklarar Mats Siljehult.

En annan privat vårdcentral som går som tåget är Läkarhuset i Tranås som också fördubblat antalet patienter. Delvis förklarat av att man startat från noll först under 2011, efter vårdvalet införande, och nu går det så bra att man börjat bygga ut.

– Vi har i dagarna påbörjat en utbyggnad som ger oss nästan dubbelt så stor kapacitet. Vi är i en väldigt kraftig expansionsfas, säger verksamhetschefen P-O Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".