1 av 2
Henrik Söderlund borrar brunnar. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Henrik Söderlund. Foto: Jonatan Nilsson/ Sveriges Radio
Jönköpings län

Borrföretagen har fullt upp

Goda tider för länets brunnsborrare
2:05 min

Det är goda tider för länets brunnsborrare. Under 2000-talet har intresset för bergvärme haft en tydlig ökning. Och trotts lågkonjunkturen har borrföretagen fullt upp idag.

- Sen jag började har det ökat med ett par hundra procent. Vi får se om det håller i sig eller lugnar ner sig. Säger brunnsborraren Henrik Söderlund från Aneby.

Vid en stor gul tvåfamiljsvilla i Ädelfors utanför Vetlanda ska det borras två hål som kommer förse huset med bergvärme flera år framåt. Det är så här det bruka se ut. En husägare som vill byta uppvärmning till sitt hus framför allt på grund av den ekonomiska aspekten. Det är tydligt att allt fler vill ha bergvärme.

Antalet borrade brunnar ökar

- Sen 1996 har vi sett en ökad andel borrade brunnar. Toppåret som vi har just nu då hade vi knappt 35 tusen inrapporterade brunnar jämfört med åren innan som vi hade 10 tusen inrapporterade brunnar. Säger Gustav Sundé som är stadsgeolog på Sveriges Geologiska undersökning.

Lågkonjukturen är inget hinder

Trotts lågkonjunkturen har borrföretagen fullt upp. Skillnaden har blivit att kunderna nu slipper väntetiden som innan kunde vara över sex månader. Nu har även företag med stora fastigheter fått upp ögonen för uppvärmningen som finns nere i marken.

- Det blir mer stora projekt. Kan vara 10 - 20 borrhål på samma ställe. Säger Henrik Söderlund.

Dricksvattenbrunnar

Men det är inte bara bergvärmen som står för ökningen utan det är också vanligare att borrföretagen får beställningar på brunnar för dricksvatten.

- Dels är det många bönder som satsar stort som kör stora anläggningar som behöver mycket vatten. Och sedan sommarstugeägare som satsar extra på sommarstugan. Säger Henrik Söderlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".