Anna J Henningsson menar att man inte behöver bli alltför orolig om man får ett fästingbett. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
jönköpings län

Risken att drabbas av Borrelia är liten

"Blev överraskad att det fanns Borrelia i så stor andel"
5:54 min

Risken att drabbas av Borrelia efter ett fästingbett är liten. Bara tre procent av den som haft en fästing som bitit sig fast blir sjuk, trots att var fjärde fästing bär på smittan.

En ny stor svensk studie, där bland andra vårdcentralerna i Gränna, Bankeryd, Habo och Mullsjö deltar, visar att många fästingar bär på Borreliabakterien.

– Jag blev lite överraskad att det fanns Borrelia i så stor andel ändå, men det är trevligt att risken att man blir sjuk är liten, säger Anna J Henningsson, läkare på mikrobiologiska laboratoriet på länssjukhuset Ryhov och ansvarig för fästingstudien i länet.

Att så få drabbats av Borrelia beror förmodligen på att det tar mellan ett och två dygn innan bakterien förs över från fästingen till människan, och innan dess har man oftast upptäckt krypet och tagit bort det.

– Risken att smittan ska föras över ökar med tiden, när fästingen sitter och suger blod. Det är viktigt att ta bort fästingar så fort som möjligt, förklarar Anna J Henningsson.

0,2 procent av fästingarna bär på TBE-viruset, men där är de regionala skillnaderna stora. Viruset är vanligast på ostkusten, kring Stockholm och Mälaren. I Jönköpings län finns TBE-viruset framför allt i Brandstorp, Habo och vid sjöarna Bunn och Ören. De som bor i områdena rekommenderas att vaccinera sig mot TBE.

– Vi har årligen en handfull inhemska fall i länet, men det är ganska begränsat till Habo, Brandstorp och sjöarna Bunn och Ören.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".