Fusket med ersättningssystemet i vården har minskat, enligt Per Malm, medicinsk sakkunnig på landstingets vårdvalsenhet. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
P4 Jönköping granskar

Vårdvalsenheten: Fusket har minskat

"Fusk kan kontrolleras"
1:46 min

Missbruket av det nya ersättningssystemet till länets vårdcentraler har minskat under året. Den bedömningen gör nu landstingets vårdvalsenhet.

Efter P4 Jönköping granskning, som visade att vårdcentraler kunde fuska sig till pengar genom att sätta många diagnoser på patienterna, har systemet stoppats och ska utvärderas.

Men de största bristerna är borta, tycker Per Malm, medicinsk sakkunnig på landstingets vårdvalsenhet.

– Systemet som sådant fungerar nog om det sköts på rätt sätt och vi har numera regler som gör att jag hoppas att man kommer sätta diagnoserna korrekt.

I slutet av maj avslöjade P4 Jönköping att det nya ersättningssystemet till länets vårdcentraler, som införs succesivt i samband med vårdvalet, var manipulerbart och missbrukades av vårdcentraler i Jönköpings län.

Vårdcentralerna fick delvis ersättningen efter hur många diagnoser de satte upp i journalerna. Det ledde till att patienterna dammsögs på diagnoser som var både irrelevanta och direkt felaktiga och fusket ledde till att pengarna snedfördelades mellan länets vårdcentraler. Det fanns journaler med uppemot 40 diagnoser.

– Innan vi hade regler utnyttjade man möjligheterna att sätta diagnoser på ett sätt som man inte från början tänkt sig att man skulle göra. Men från årsskiftet har man begränsat de möjligheterna och följer man reglerna tycker jag nog att systemet är korrekt, säger Per Malm.

Är systemet manipulerbart i dagsläget tycker du?

– Nej. Inte om man inte uppenbart fuskar i det. Och fuskar man genom att till exempel kopiera diagnoser är det möjligt att kontrollera det.

Som vi också har berättat har landstinget flera gånger tvingats skärpa reglerna för att stävja fusket och nu är bedömningen att de stora skillnaderna mellan vårdcentralerna minskar.

Men det här innebär inte att allt är bra. Dels finns inget kontrollsystem som automatiskt slår larm när något avviker och dels finns fortfarande vårdcentraler med märkliga avvikelser i diagnossättningen.

De vårdcentraler som har haft märkliga siffror har kontaktats av vårdvalsenheten och fått krav på sig att sätta in åtgärder och sedan har man gjort återbesök. Det handlar om en handfull vårdcentraler, enligt Per Malm.

– Då har vi bett om att de ska ändra på det här. Och de har kommit in med en handlingsplan om hur de tänker göra förändringen. Vi kommer också att kontrollera dem tre månader efter att vi har gjort det här påpekandet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".