Krisplan tas fram för ny stor influensaepidemi

Vi kommer inom några år att drabbas av en stor epidemi som kan komma att lamslå hela samhället  och nu är det landstingets uppgift att skapa en krisplan för Jönköpings län.

Den som ska leda arbetet med krisplanen i länet är Per-Erik Åbom, smittskyddsläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
Hans uppgift är att
-Jag är orolig, för det här kommer att hända. Och när så stora influensaepidemier kommer är samhället väldigt sårbart, säger Per-Erik Åbom.
Med jämna mellanrum drabbas världen av en stora omfattande epidemier av något helt nytt virus. Exempel under 1900-talet är Spanska sjukan, och så den senaste, Hong Kong-viruset som utbröt 1968.
Nu befarar många att nästa stora epidemin kommer att bli fågelinfluensan. Den smittar ännu inte mellan människor, men när viruset förändras kan det börja göra det.
Idag är dödligheten i fågelinfluensan 70 procent, men den kan bli lägre när viruset förändras. Massor kommer alltså att bli sjuka och många kommer också troligtvis att dö. Och Socialstyrelsen leder arbetet nu med en krisplan. Och på ett lokalt plan blir det Per-Erik Åbom som blir ansvarig.
-Vi ska planera var vi ska placera de som blir sjuka, se till att dom får mediciner om de behöver det, till exempel, säger han.
Planen för vårt län kommer att bli klar under detta eller nästa år men ingen vet när epidemin bryter ut säger Per-erik Åbom.