Foto: Sandra Göök/Scanpix.
jönköping

Skötare misshandlades på Ryhov

En patient ska ha misshandlat två skötare på rättspsykiatriska kliniken på Länssjukhuset Ryhov.

Det var i söndags som den manlige patienten som är i 25-årsåldern ska ha misshandlat två skötare på rättspsykiatriska kliniken på Länssjukhuset Ryhov.

Fredrik Jonsson som är enhetschef på kliniken berättar att det var under ett vårdsamtal med skötarna som mannen ska ha blivit väldigt upprörd. Han ska då först ha slagit den ena skötaren i pannan så att glasögonen åkte av och krossades.

– Man försökte lugna honom men det kom ett slag ganska oförutsett, säger Fredrik Jonsson.

Den andra skötaren ska då ha gått i mellan för att skydda sin kollega. Mannen ska då ha slagit till skötaren på kinden och slaget lämnade ett blåmärke.

Fredrik Jonsson berättar att det var den första våldsincidenten på flera år på kliniken.

– Vi jobbar ju med utslussning med patienter inom rättspsykiatrisk vård som vi försöker få ut i samhället. De är på väg ut.

Patienten blev nyligen flyttad till Ryhov från Vadstena och ska tidigare vara dömd för olaga hot. Han ska även ha visat att han har våldstendenser i ett tidigare skede i behandlingen.

Fredrik Jonsson berättar att personalen i dag mår bra och att de inte kommer göra någon polisanmälan. Mannen har flyttats till rättspykiatriska kliniken i Växjö.

- Vi har ju pratat med inblandad personal men de avböjer att göra en polisanmälan i dagsläget, säger Fredrik Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".