1 av 2
2 av 2
Prästen Ingvar Briland märker av att det blir allt färre som går på begravningarna. Foto: Jonatan Nilsson / Sveriges Radio
jönköping

Allt färre går på begravningar

Sedan slutet av 80-talet har antalet besökare på begravningsgudstjänster halverats visar siffror från Sveriges begravningsbyråers förbund, SBF.
– Det blir färre och färre, säger Ingvar Briland, präst i Jönköping.

– Jag kan bekräfta att det är färre och färre. En begravning idag är mer den nära familjens angelägenhet än för den vida bekantskapskretsen och släkten, säger Ingvar Briland.

I slutet av 80-talet var snittet 50 besökare och idag är samma siffra bara 25. Det är Sveriges begravningsbyråers förbund, SBF som varje år för den här statistiken. O utvecklingen är tydlig, en person mindre för varje år. En förklaring är att vi har umgås på andra sätt idag.

– Allt fler människor har instrumentella kontakter med varandra. Och de här primärgrupperna som familj och släkthar en mindre betydelse. När man pratar om släkt och familj omfattar det färre människor idag än vad det gjorde tidigare, säger Christian Richette, etnolig och kulturhistoriker på Nordiska museet.

När P4 Jönköping var ut och pratade med folk i Jönköping blev många förvånade och tycker att det är sorgligt.

– Jag blir chockad, det är ju den sista chansen man har att ta farväl av någon och hedra den personen. Det är väldigt oartigt att inte gå, säger Henrietta Andersens.

– Hemskt, jättetråkigt när man inte tar sig tid att ta ett sista farväl, det säger ganska mycket om hur samhället har blivit, säger Rebecka Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".