Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
orrefors

Sista dagen för Orrefors glasbruk

Anrika Orrefors glasbruk i Småland läggs ner och ett stycke svensk glashistoria försvinner. Fredagen var sista arbetsdagen på bruket. Därmed släcks vannan och glastillverkningen koncentreras till Kosta glasbruk.

Ägaren New Wave Group tvingades efter år av förluster och vikande försäljning att i oktober varsla de anställda i Orrefors och Åfors glasbruk om uppsägning. Åfors är redan nerlagt. Försök har under resans gång gjorts för att hitta intressenter att ta över Orrefors glasbruk. Men det har inte lyckats hittills.

– Vi har fört samtal. Men där har vi inget nytt att komma med, säger Sarah Andersson, marknadskommunikatör på Orrefors Kosta Boda AB.

Hon vill inte kommentera om försöken att hitta en köpare fortsätter.

Berömda kristallglas

Orrefors glasbruk grundades redan 1898 och tillverkningen av de berömda kristall-och konstglasen inleddes 1914. Nu är det slut. På fredagen fanns endast 15 anställda kvar på bruket.

– Det är självklart jättetråkigt att utvecklingen blivit som den blivit, men det är marknadsekonomin som gäller, säger Sarah Andersson.

Den allmänna ekonomiska nedgången tillsammans med en stark svensk krona påverkade försäljningen negativt. Glasgruppens förlust var cirka 300 miljoner sedan 2008 och tills nedläggningsbeslutet kom.

– Men varumärket finns oförändrat kvar, säger Sarah Johansson.

Mindre enheter

Peter Lilja (M), kommunalråd i Nybro, beklagar att nedläggningen nu är ett faktum.

– Det är tråkigt för kommunen och hela landet och förstås också för de anställda, säger han.

Samtidigt tycker han att det är lite överdrivet att tala om glastillverkningens död.

– Men den har gått från en industri där man jobbat i större produktionsenheter med väldigt många anställda till mindre enheter som kanske drivs av två eller tre. Den trenden har varit gällande i många år, säger han.

Bengt Ljungdahl/TT

Orrefors glasbruk:

Orrefors glasbruk grundades 1898 på en plats där det legat ett järnbruk sedan 1726. Glaset ersatte järnbruksdriften.

Kristalltillverkningen började 1914. Brukets glas nådde stora framgångar vid Göteborgsutställningen 1923 och Parisutställningen 1925.

Orrefors Kosta Boda AB är i dag ett designföretag med formgivning och tillverkning av bruks-och konstglas.

Företaget ingår sedan 2005 i New Wave Group.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".