Anna Flodin är en av testpiloterna i kommunens kampanj. Foto: Joel Jonsson/Sveriges Radio.
jönköping

Elcykeln ska minska bilanvändandet

"Jag åker mycket bil så detta är ett bra alternativ"
1:52 min

Att man ska låta bilen stå och välja miljövänligare sätt att resa korta sträckor. Det vill Jönköpings kommun som har startat en kampanj för att minska bilanvändandet.

I våras startade kommunen kampanjen "inga onödiga bilresor". Och efter en trög start har den gjort succé. Vem som helst har kunnat intresseanmäla sig för ett busskort, en släpkärra till cykeln eller en elcykel. Nu har trycket på elcyklar blivit så stort att det är fullbokat ända in på hösten.

– När det gäller elcyklarna har det varit en riktigt succé. Ett riktigt bra transportmedel, säger Olle Gustafsson, är projektledare på Jönköpings kommun och mannen som ligger bakom kampanjen.

Är Jönköping Sveriges första elcykelstad?

– Vi har all anledning att jobba för att bli en elcykelstad här.

En elcykel får inte gå snabbare än 25 kilometer i timmen. Skulle man cykla snabbare än så stängs motorn av och du får trampa av egen kraft. Och det måste vara pedalassisterad motor, alltså om du inte trampar jobbar är motorn avstängd.

Kampanjen riktar sig till de som vanligen tar bilen.

– Det var otroligt mycket smidigare upp för backen. Det gick tio minuter fortare  och jag var knappt svettig. En bra känsla, säger Anna Flodin från Huskvarna, som är en av kommunens testpiloter.

Hur ofta tar du bilen annars?

– Typ jämnt. Jag åker ganska mycket bil, men kortare sträckor går jag så för mig är det här ett bra alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".