1 av 3
Noomi Carlsson är besviken över att policyn inte följs. Foto: Cjell Fransson/Sveriges Radio.
2 av 3
Så här står det utanför Länsjuhuset Ryhov, men det stämmer alltså inte. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Helena Isacsson, enhetschef på PIVA på Länsjukhuset Ryhov. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
jönköping

"Känner en besvikelse när policyn inte följs"

"Det är tråkigt när personalen inte följer det"
6:39 min

Länssjukhuset Ryhov i Jönköping införde 2005 en rök- och tobakspolicy vilket innebar att personalen inte får röka i sina arbetskläder. Nu kan P4 Jönköping berätta att policyn inte följs.

– Man känner besvikelse över att det inte följs. Det är tråkigt när personalen inte följer en sådan här sak, för det är i första hand patienterna vi värnar om och det är därför vi har en policy, säger Noomi Carlsson, sektionschef på Folkhälsa och sjukvård på landstinget.

Varför har landstinget en tobakspolicy?

– Om personalen kommer in till en patient med astma, då är det väldigt känsliga och det blir jobbigt för dem. Patienter är i regel känsliga för dofter och då vill man inte att någon ska lukta rök, det sitter i kläderna och håret.

I ett av de omkringliggande låga husen till länssjukhusets huvudbyggnad ligger avdelningen PIVA i hus C5. Det räcker med att P4 Jönköping står utanför avdelning B i 30 minuter för att se fyra olika personer i sjukhuskläder röka. Två av dem står i direkt anslutning till entrén. Detta är helt emot sjukhusets policy.

– Jag har ju sett att det har förekommit, att man har rökt utanför entrén, säger Helena Isacsson, som är enhetschef på avdelningen PIVA, där personalen stod och rökte.

Rökfritt sjukhus

2005 införde sjukhuset en ny policy som skapade en hel del uppståndelse. Nu får inte personalen röka under arbetstid, de får inte röka i arbetskläder om de har patientkontakt och rökning får bara ske på speciella platser och inte i anslutning till en entré. Men det här är inte första gången som det slarvas med policyn, och 2010 fick man påminna personalen.

– Det framgick att adet var en avvikelse och att man rökte vid entréer. Då uppmanades man som chef att ta upp rökplicyn på arbetsplatsträffar som diskussion, säger Helena Isacsson.

Är det dags på nytt?

– Det är nog dags att uppdatera nu. Det är ju tre år sedan snart. Jag får väl gå ut redan nu och informera på de olika arbetspassen att det inte är tillåtet att man röker vid entréer.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".