Foto: Sara Fridholm/Sveriges Radio.
fotboll

Elizabeth följer EM-domarna på nära håll

"Det är en bra chans att se hur det går till"
11 min

Under fotbolls-EM, som pågår i Sverige, samlas domarna i Jönköping. Där får unga domare utbildas och får lära sig mycket av de erfarna EM-domarna.

Fotbolls-EM, som spelas just nu i Sveriges är ett lyft för svensk damfotboll och många engageras på olika vis och får nyttiga erfarenheter.

– Det är en bra chans att få se hur det går till. Eftersom det var i Jönköping så var det självklart att jag tog chansen, säger domaren Elizabeth Malaki, som har fått chansen att följa EM-domarna på nära håll.

Elizabeth Malaki kommer från Huskvarna och halkade in på domarbanan efter en skada. Hennes pappa dömde och hon följde med och nu är hon fast.

– Nu vill jag inte sluta. Det är jag som tar besluten och det hänger mycket på en själv. Man känner sig viktig, förklarar hon.

Att vara domare är en ganska otacksam uppgift, hur klarar man upprörda spelare och ledare?

– Kan man stå för att man gjort fel så accepteras det oftast, för alla gör ju fel.

När hon själv kollar på matcherna under EM så hamnar hennes fokus på domarna, och inte själva spelet. Och under veckan har hon lärt sig mycket.

– Jag la märke till att alla pushar varandra. Det handlar inte om att bli bäst utan att hjälpa varandra, man är ju ändå tre på planen, säger Elizabeth Malaki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".