Foto: Jonna Thomasson/Pressbild.
jönköpings län

Länet klättrar i trafikskadeindex

Jönköpings län klättrar två placeringar i trafikskadesindex. Där man mäter antalet skadade och döda i trafiken i förhållande till antalet länsinvånare i Sveriges län.

Förra året hamnade länet på åttonde plats, men nu klättrar man två placering till sjätte plats.

Det är Nationaltidningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, och bensinkedjan, Statoil, som mäter antalet skadade och döda i trafiken i förhållande till antalet länsinvånare i Sveriges 21 län.

Under år 2012 dödades eller skadades totalt 1 445 personer i Jönköpings län, en minskning med 43 personer jämfört med under 2011. I riket var motsvarande siffra 52 469 vilket är 1 822 fler än 2011. Ökningen var cirka fyra procent samtidigt som Sveriges befolkning bara ökade med en knapp procent samma år.

– Kommunerna kan öka hastighetsefterlevnaden, exempelvis genom fysiska åtgärder som cirkulationsplatser och gupp. Det är också viktigt att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard. Då kommer fler att hålla hastigheten frivilligt, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, i ett pressmeddelande.

På första plats, med minst antal skadade eller döda i trafiken hamnade Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".