Anton Grahn tillsammans med sin syster Mathilda tyckte att vattnet i Rocksjön var perfekt. Foto: Joel Jonsson/ Sveriges Radio

Gott betyg för badvattnet

"Vi har fina sjöar"
1:36 min

När solen skiner och värmen är påträngande kan det vara svalkande med ett dopp i någon av sjöarna i Jönköping. Något man kanske inte alltid tänker på är om vattnet är tillräckligt rent.

Just nu är svenska badvatten renare än på flera år. 94 procent av badvattenproverna som kommit in till Smittskyddsinstitutet har varit godkända. Det är det högsta antalet sedan 90-talet och jämfört med förra året är det två procentenheter fler.

I Jönköping är samtliga badplatser godkända och det var bara Oset vid Vättern i Huskvarna som hade en anmärkning förra veckan.

– Vattnet måste vara fräscht. Om det är alger i hoppar jag över att bada.

Men alger är ingenting du tänker på?

– Nej, det gör jag nog inte men jag åker helst utomlands och badar eftersom vädret är som det är. Men i dag är det härligt, säger Maria vid Rocksjöbadet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".