1 av 2
Lennart Angselius har sett flera döda askar på senare år. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Fler askar drabbas av askskottsjukan. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Tenhult

Fler och fler askar dör

"Får leva med i 50 år"
1:36 min

Askskottsjukan har sedan 2003 brett ut sig i södra Sverige och nu har man också sett sjuka och döda askar i och kring Jönköping sedan 4-5 år tillbaka och utefter vägen i Tenhult syns det tydligt.

Lennart Angselius är före detta stadsträdgårdsmästare i Jönköpings kommun och han har sett både döda almar och askar de senaste åren.

– Man har sett utefter vägen här att det dels finns mycket död alm, men nu kommer ju då också askskottsjukan att slå. Speciellt de mindre askarna men även de stora gigantiska träden börjar också att få det här.

Hur angrips dom?

– Det är en svamp som kommer hit och den kommer egentligen från Litauen och Polen. Man upptäckte det här på 1990-talet och den kom till Sverige 2003 och sen har den ökat under den här perioden.

Och det är en lång period som den här sjukan kommer att finnas kvar säger Lennart Angselius.

– Om man ser till exempel almsjukan började nere i Skåne i slutet av 80-talet och det här är något man får leva med i en 50-årsperiod. Sen kanske det försvinner och sen går det 100 år för att sedan komma tillbaka.

Mer döda träd

Det är svampsporer som från början kommit med vinden från Litauen och Polen i början på 2000-talet, som angripit askstammen här i Sverige. De här sporerna angriper de unga skotten, knopparna och bladvecken på trädet. Det medför att vi kommer se mer och mer döda träd i skogen men det för också med sig ett annat biologiskt liv i våra skogar.

Det enda sättet att få bort askskottsjukan är på det naturliga sättet, säger Lennart Angselius.

– Det vore ju hemskt om vi skulle ut med miljögifter för att ta död på alla insekter. De har ju en nisch i naturen och nu är dom i Sverige och härjar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".