Minneslund utanför domkyrkan i Oslo. Foto: Heiko Junge/Scanpix.
oslo

Två år efter attentaten på Utöya

"Det hålls minnesstunder hela dagen"
4:12 min

I dag är det två år sedan Anders Behring Breivik dödade 77 personer i Oslo och på Utöya. I Norge hålls det minnesceremonier och folk lägger blommor för att hedra de omkomna under dagen.

I dag, den 22 juli, är det två år sedan terroristen Anders Behring Breiviks sprängde en bomb i regeringskvarteret i Oslo och sedan fortsatte mördandet på Utöya. Sammanlagt 77 människor dödades.

– Det har varit mycket tal och minnesstunder under dagen. Vid tiotiden höll statsministern tal vid regeringsbyggnaden och anhöriga och överlevande har varit på Utöya, säger Filip Wessman från Landsbro, men som numera bor i Oslo.

Hur är stämningen bland allmänheten?

– Det är blandade känslor. En del tycker det är bra att det uppmärksammas, men samtidigt rör det upp det gamla man försöker gå vidare från.

Norge är ett säkrare land i dag än för två år sedan, konstaterade Norges statsminister Jens Stoltenberg i dag vid en minnestund för att hedra 22-juli-attentatens offer. Något som Filip Wessman håller med om.

– Norge försöker stå mer enat och Arbetarpartiet har växt sig starka och blivit tightare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".