Gunnel Lundgren, omsorgschef på Värnamo kommun. Foto:Simon Björling/Sveriges Radio

Kritik mot flytt av korttidsboende

"Vet inte hur det ska bli"
2:16 min

En flytt av korttidsboendet på Linnebergs äldreboende i Värnamo till Forsgården i Forsheda kan bli verklighet i höst. Det finns just nu för många kortidsplatser i kommunen, och då har Värnamo kommun beslutat att en flytt är det bästa.

Men flytten upprör Birgitta Dylla från Bor vars man Frank bor växelvis på Linneberg.

– Vi fick brev om detta med information men man tycker att ju att man kunde fått mer information gemensamt för nu vet man ju inte hur det ska bli, säger hon.

Omsorgsnämnden i Värnamo kommun har genom en utredning kommit fram till att det i dagsläget finns för många korttidsplatser i kommunen.

Nämnden fann då att den bästa lösningen var att flytta från Linnebergs kortis till gröna lunden och forsgården i Forsheda.

Anhöriga som tidigare hälsat på i Värnamo kommer istället få åka till Forsheda,14 km utanför Värnamo.

I början av juli skickade man därför ut ett allmänt brev till anhöriga som har kortidsvård där man informerade om att man i varje enskilt fall kommer göra en individuell bedömning.

Förstår oron

Förändringen kommer att ske successivt efterhand som det finns lediga lägenheter på Forsgården. Omsorgschefen i Värnamo kommun Gunnel Lundgren försvarar beslutet men håller med om att brevet inte varit tillräckligt tydligt.

– Jag förstår att det skapat oro och det är tråkigt att det har blivit ett brev som inte varit tillräckligt tydligt, säger hon.

Hade det inte varit läge att samla alla anhöriga så de fått en chans att ställa frågor?

Med facit i hand har du helt rätt. Vi hade kunnat göra på ett annat sätt så att man hade kunnat svara på de frågor som finns.

Frank som varit på linneberg i 6,5 år trivs bra på stället och känner en trygghet med både personalen och dom andra som bor där, men om han skulle bli tvingad att flytta så är det ingenting som han ser fram emot.

– Jag vill hellre vara på Linneberg. Det är nära och man har vant sig vid all personal, säger han.

Osäkert hur många som berörs

Gunnel Lundgren kan i dagsläget inte säga hur många som kommer att bli berörda av en flytt men påpekar att det i första hand handlar om nya personer som flyttar in och att personer som idag bor på Linneberg troligtvis inte kommer att bli berörda.

– Jag är övertygad om att vi har den riktningen att vi ska inte låta människor bli drabbade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".