1 av 2
Kristina och Gerog och deras två barn semestrar i Jönköping. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
2 av 2
Lassos team med Oskar Mattisson och Jessica Sonelius. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
lasso

Lasso gick på turistjakt i Jönköping

"Det är en vacker stad"
8:16 min

Lassos team gav sig ut för att undersöka om Jönköping är en turiststad. Och på vägen träffade de på tyska, kinesiska och norska turister.

Jönköping är en av Sveriges snabbast växande städer. Det byggs nytt, och både hus och invånarna blir fler och fler för varje år.

Frågan är om turisterna hänger med i den uppåtgående trenden. Blir antalet människor som åker till Jönköping på semestern också fler och fler, och är stan på väg att bli något av en turiststad. Lassos team bestående av Oskar Mattisson och Jessica Sonelius gav sig helt enkelt ut på turistjakt i stadskärnan.

De behövde inte gå särskilt långt innan de träffade den tyska familjen med Kristina och Georg och deras två barn. Och de har bara gott att säga om Jönköping.

– Det är första gången vi är här på semester, men det är en vacker stad.

I kväll spelar damlandslaget semifinal i EM mot just Tyskland. Men Kristina och Georg är tveksamma till om de kommer se matchen.

– Vi vet att det spelar så vi kanske kollar på tv eller så grillar vi, säger de.

På Hovrättstorget träffade Lasso-teamet däremot två fotbollsintresserade turister från Norge. Norge som möter Danmark i den andra semifinalen.

– Vi ska titta på matchen och i morgon ska vi se Norge. Det blir nog Sverige och Norge i final, men tyvärr vinner Sverige då, säger de och skrattar.

Under turistjakten träffar de också besökare från Kina och Jönköpings semesterfirande kommunalråd Ann-Mari Nilsson (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".