Alice Johansson har mått dåligt av värmen. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
vetlanda

Värmen riskabel för äldre

1:53 min

Antalet dödsfall bland äldre till följd av värmeböljor ökar betydligt när temperaturen stiger. De senaste veckornas varma väder har gjort det svårt för landets äldre människor.

De senaste veckorna av varmt väder har gjort att landets äldre människor inte mår speciellt bra.

– En dag mådde jag illa och kräktes. Jag brukar inte ha ont av värmen, men nu var jag på kalas och satt för länge i solen, säger Alice Johansson från Skede, som bor Österlidens äldreboende i Holbybrunn utanför Vetlanda.

I och med att temperaturen stiger så ökar dödsfallen, och beredskapen är inte tillräckligt bra när det blir värmeböljor, menar forskaren Bertil Forsberg.

– Man har inte fått utbildning och instruktioner om hur man tar hand om riksgrupper, och det gäller både vården och hemtjänsten, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet.

Socialstyrelsen har haft ett uppdrag att utreda vad som behöver göras, och lovat att ta fram ett kunskapsunderlag för kommunerna och landstingen. Men ännu har inget blivit färdigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista