1 av 3
Polisen tog 20 kilo amfetamin i beslag. Bild från förundersökningen.
2 av 3
Kammaråklagare Carl-Gunnar Fridolfsson överklagar. Foto: Mattias Sundler/SR Jönköping
3 av 3
jönköping

Hade 20 kilo amfetamin – dömdes till fängelse

7:38 min

I dag kom domen i det uppmärksammade narkotikamålet, där två män hade 20 kilo amfetamin i bilen. En av männen dömdes till fängelse i fem år och sex månader ,medan den andre friades.

Männen, som är 21 och 25 år gamla och hemmahörande i Stockholm, har suttit häktade sedan i mars i väntan på rättegången som hölls förra veckan. I dag kom domen i narkotikamålet och en mobil var en viktig del i bevisningen.

– Man hade kommunicerat med ett belgiskt telefonnummer och det numret fanns också i 25-åringens egna telefon, säger åklagare Carl-Gunnar Fridolfsson, som tror att numret leder till en organisatör.

21-åringen friades helt, där gick tingsrätten på försvarsadvokaten linje, att han var ovetandes om att det fanns knark i bilen, och åtalet ogillades.

– Det som saknas i bevisningen mot 21-åringen är att han inte hade någon kontakt med det belgiska numret. Han är inte bunden till den som är organisatör, förklarar Fridolfsson.

Den 25-årige mannnen dömdes till fem år och sex månaders fängelse för att han var hjärnan bakom knarktransporten.

– Tingsrätten har har bedömt att mannen är transportör och inte organisatör. Så det här ligger helt i praxis, säger Carl-Gunnar Fridolfsson.

Det var i mars som de två männen stoppades av polisen för att de hade en trasig baklykta på bilen vid Krängsberg i Vaggeryds kommun. Då hittade polisen kartonger med nästan 20 kilo amfetamin, som är värt 7,5 miljoner kronor. Det är det största beslaget av narkotika som polisen i Jönköping gjort hittills.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista