Polisen och Transportstyrelsens arbete går hand i hand. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
jönköpings län

Kraftig ökning av indragna körkort

1:43 min

Allt fler blir av med körkortet i Jönköpings län. Under årets första halva fick 698 personer sina körkort återkallade och det är en ökning med 43 procent från samma period förra året.

2010 tog Transportstyrelsen över körkortsverksamheten från länstyrelserna men hade till en början stora problem att hinna med alla återkallelser av körkort. Att fler körkort dras in kan bero på att Transportstyrelsen har satt in extra resurser i år.

– Vi har kommit tillrätta med en del inkörningsproblem, som vi hade i samband med att vi tog över verksamheten från länstyrelserna. Och det har gjort att vi har fått extra personalresurser, säger Solweig Höög-Persson, ställföreträdande körkortsdirektör på Transportstyrelsen.

Nationellt har återkallelserna ökat med 55 procent under det första halvåret, jämfört med samma period förra året och även i Jönköpings län ser man en tydlig ökning. 698 länsbor har under årets första sex månader blivit av med körkortet. En ökning med 43 procent.

 – Det beror mycket på polisen och om de har många trafiknykterhetskontroller, vilket resulterar i fler ingripanden från vår sida. Och det är samma sak när det gäller hastigheter, förklarar Solweig Höög-Persson.

Framförallt är det kategorin "väsentlig överträdelse" som ökar. Det vill säga den kategori där bland annat hastighetsöverträdelser, körning mot rött ljus och olovlig körning ingår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista