Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
gränna

Risker med gruvprojekt i Norra Kärr

"Man ska se på det här med kritiska ögon"
1:39 min

I måndags blev det klart att det blir provbrytning i området Norra Kärr utanför Gränna. Och det finns både olycks- och miljörisker med projektet.

Det är företaget Tasman Metals som fått tillstånd från Länsstyrelsen i Östergötland att påbörja provbrytning av 200 kubikmeter bergmaterial. Och det finns risker med gruvprojektet.

– I en gruva i Finland var det en avfallsdamm som brast, så det inträffar definitivt olyckor, säger Dan Fredriksson, kommunekolog på Jönköpings kommun.

Det har riktats kritik mot gruvprojektet där bland annat auktionsgruppen, Rädda Vättern, menat att en gruvdrift kan utgöra en risk för dricksvattnet från Vättern.

– Min förhoppning är att man inte lägger processindustrin inom Vätterns avrinningsområde, säger han.

Hur ser du på gruvprojektet ur miljösynpunkt?

– Vi har väl bättre kontroll än vad de har i Kina, för där vet vi att miljökonsekvenserna är oerhörda. Man ska verkligen se på det här med kritiska ögon.

Materialet från provbrytningarna ska användas för tester. Och det är sällsynta jordartsmetallar man är ute efter, som kan användas till olika elektronikprylar som datorer, batterier och mobiltelefoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".