Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Jönköping

Studenter saknar familjer

4:37 min

Över 60 ungdomar är på väg till Sverige för att plugga på gymnasiet här. Men för mer än en tredjedel av dem är det oklart var de ska bo. Det finns för få värdfamiljer. Synd, tycker Tomas Lindblad, som vet att det ger en hel del.

Det är 64 ungdomar som kommer från olika delar av världen till Sverige för att plugga på gymnasiet här med start i augusti. Det är ideella organisationen Youth for Understanding Sweden som förmedlar kontakter mellan studenter och värdfamiljer. Och för några år sedan anmälde sig Tomas Lindblad från Jönköping sin familj.
– Det var vår dotter som sa att det skulle vara spännande att få hit en utbytesstudent och vi bad henne titta efter en trovärdig organisation, hon hittade denna och vi skickade in en intresseanmälan.

Det var en tjej från Japan som bodde hos dem ett år.
– Det var intressant och givande, det blev en ny familjemedlem och hon gjorde allt för att finna en plats i Sverige och vi försökte få henne att trivas och jag tycker det fungerade bra.

Varför tror du så få anmäler sig som värdfamiljer?
– Jag tror folk tycker det är lång tid att lova att ställa upp i ett år och man är orolig om det ska fungera.

Förra året bodde en belgisk student hos en familj i Bankeryd och innan dess var det den japanska studenten hos er och nu till hösten flyttar en schweizisk tonåring till Gränna, en om året i vårt län ungefär, hur kan det bli fler tror du?
– Det som är viktigt är att organistionen berättar på vilket sätt de hjälper till och stödjer för att introducera den unga människan till vistelsen här, så man känner att det finns ett stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista