Vätterbyggdens dövas förening. Från vänster: Ingrid Widegren, Dan Ahlqvist, Ingvar Johansson, och Marianne Johansson. Foto: Joel Jonsson/ Sveriges Radio
Teckenspråk

Teckenspråk i stället för andra språk

"Helt annan status på teckenspråk nu"
1:46 min

Till hösten kommer gymnasieelever att kunna välja teckenspråk i stället för andra språk. Mycket tyder dessutom på att det ska kunna ge meritpoäng.

Marianne Johansson på Vätterbygdens dövas förening tycker att det är bättre sent än aldrig.

– Nu har teckenspråket fått en helt annan status än när vi var små, nu är vi stolta över vårt språk, säger Marianne Johansson.

För drygt 20 år sedan blev det svenska teckenspråket erkänt som ett eget språk av regeringen och tidigare i år har man beslutat att man ska kunna välja teckenspråk i gymnasiet istället för andra språk.

Det har sedan länge funnits specialskolor för hörselskadade men på senare år har fler barn och ungdomar valt att gå i vanliga skolor i stället och det har ställt krav på undervisningen.

Men en teckenspråkskurs i Jönköpings kommunala gymnasium blir det inte till nästa läsår. En anledning är att det kan vara svårt att hitta lärare.

– Det ska verkligen vara rätt person som ska undervisa i teckenspråk. Nu är det på allvar, nu ska man hitta rätt kompetens, säger Marianne Johansson.

För några år sedan kunde man välja teckenspråk på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping men då var det ett vikande intresse. Och är det ett söktryck på under tio elever blir inte kursen av. Om nu kursen ger meritpoäng skulle den bli än mer attraktiv enligt gymnasiechefen Lars Wernborg

– Det är mycket möjligt att det kommer upp i utbudet igen, utbudet varierar år från år utefter vilka kurser som gått föregående år, säger Lars Wernborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".