1 av 13
Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
2 av 13
Kaos vid A6-området. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
3 av 13
Vid A6. Foto: Läsarbild.
4 av 13
Ryhovsområdet drabbat av översvämningar. Foto: Läsarbild.
5 av 13
Översvämning. Foto: Läsarbild.
6 av 13
Parkeringen vid Intersport på A6 är vattendränkt. Foto:Simon Björling/Sveriges Radio.
7 av 13
Intersport har drabbats av översvämning. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
8 av 13
Räddningstjänsten jobbar för fullt för att få bort allt vatten som samlats på Ryhovsområdet. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
9 av 13
Mycket vatten på gatorna på Ryhovsområdet. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
10 av 13
Räddningstjänsten jobbar febrilt med att få bort vattnet. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
11 av 13
Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
12 av 13
Vattenfyllt på A6-området. Foto: Robin Johansson/Läsarbild.
13 av 13
Foto: Robin Johansson/Läsarbild.
jönköping

Sjukhusdirektören: Det är två meter vatten

Sjukhusdirektören: "Ingen patient har tagit skada"
1:30 min

Det kraftiga regnet har orsakat översvämningar på länssjukhuset Ryhov. Akutmottagningen på sjukhuset, som tvingades stänga, är öppen igen.

Sjukhuset kommer att kunna ta hand om de patienter som är där och det akuta stoppet för nya patienter på intensivvårdsavdelningen är borta. Akutmottagningen som stängde vid 10.45 kunde öppna nästan direkt igen efter att fjärrvärmen börjat fungera igen.

– Skälet att vi stängde var att vi inte visste om det skulle finnas varmvatten, men det säkrades så akuten är öppen som vanligt, säger vikarierande sjukhusdirektören Andreas Persson.

Två operationssalar finns tillgängliga för akuta operationer, medan operationer som var planerade har ställts in.

– Det har blivit en hel del inställda operationer, men det är ingen patient som har tagit skada, säger Andreas Persson.

Personalen på Ryhov har ett stabsmöte för att få en bild av läget och vad de ska göra. Akutkliniken, operationssalar och sterilsalen som har drabbats av regnet. Det ska också forsa in vatten på kvinnokliniken på Ryhov.

– Det finns vatten i korridorer och stora delar av tredje våningen har fått in vatten. Framför allt är det byggnader utanför huvudbyggnaden som har 1,5-2 meter med vatten, förklarar Andreas Persson.

Den som blir sjuk uppmanas att inte söka vård på akutmottagningen, utan i första hand vända sig till sin vårdcentral. Bor man i gränstrakterna till Höglandet och Värnamoområdet och blir akut sjuk, bör man om möjligt söka vård på sjukhusen i Eksjö och Värnamo.

Och olycksfall och svåra sjukdomsfall, som kräver ambulans och larmas via 112, körs till sjukhusen i Eksjö och Värnamo.

A6 har också drabbats

Enligt räddningstjänsten har 40 fastigheter i Jönköpings östra delar drabbats av översvämmningar än så länge till följd av den stora mängd regn som föll.

Bland annat på A6-området i Jönköping. Där har det regnat in på flera företag.

– Jag har aldrig sett något liknande innan. Så mycket regn och sådana flöden. Det var floder överallt, säger brandmästare Ragnar Nöjd, som jobbar med att få bort vattnet.

– Vi håller på att pumpa undan i källare och leder undan vattnet mer barriärer. Det är mycket restarbete kvar så vi kommer vara här länge, fortsätter han.

Även på vägarna finns det mycket vatten. Trafiken på E4:an leds om för trafikanter som kommer söder ifrån. Trafiken leds om vid Torsvik och man får köra via Barnarp och Tenhult. Kommer man från Göteborg leds man om via A6 och Regementsgatan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".