1 av 2
Jan-Erik Bengtsson på kommunen har inte sett något liknande på 40 år. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Ett av kommunens vattenintag. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
jönköping

Satsade miljoner för att undvika översvämningar

1:35 min

De tre senaste åren har Jönköpings kommun satsat miljontals kronor på att bygga om vattenintagen för att förebygga översvämningar. Men morgonens regn, som var större än ett så kallat hundraårsregn, var mer än vad kommunen byggde för.

Nu är det en lugn och stilla ström med vatten som söker sig in i ett av kommunens ytvatteninlopp som ska leda vattnet i ett ledningsnät ut i Rocksjön. Men det hårda regnet drog med sig massvis med slam och skräp från naturen som täppte igen gallret vilket fick vattnet att ta andra vägar.

– Jag har inte sett något sådant här på 40 år. Allting var en stor insjö, vi har inte kommit åt inloppen för allt detta vattnet, säger Jan-Erik Bengtsson, enhetschef på VA-nät i Jönköpings kommun.

Det framför allt fem inlopp som blev igentäppta runt länssjukhuset Ryhov och A6-området i Jönköping. De är nyligen ombyggda för att klara av riktig hårda regnskurar. Men nu gäller det att få undan vattnet om det kommer nya regnskurar.

 – Nu gäller det att städa upp inloppen och rätta till de vägar som är sönderspolade. Vi gör det under helgen så det blir framkomligt och att vi är förberedda om det blir ett nytt regn, säger Jan-Erik Bengtsson.

Kommunen har flera mätställen och i början på nästa vecka kommer officiella siffror på hur mycket det regnande. Men redan nu finns en uppgift på 60 millimeter regn på en timme. Det mättes upp av en kommunanställd i en trädgård på Rosenlund. Stämmer den siffran var morgonens regn större än ett så kallat hundraårsregn som statistiskt sett inträffar var hundrade år och som ger 170 liter per sekund och hektar.
– Det var gigantiskt, säger Jan-Erik Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista