Kraftiga översvämningar på Ryhovsområdet. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.

Översvämningarna får stora konsekvenser

"Kommer sannolikt påverkas i upp till två veckor"
1:40 min

Även om regnet som orsakade gårdagens enorma översvämningar i Jönköping var över på några timmar, så kommer följderna av det märkas i flera veckor framöver.

Länssjukhuset Ryhov drabbades hårt av gårdagens översvämningar. De omfattande skadorna fick till följd att akutmottagningen tvingades stänga ett tag under förmiddagen och att operationer ställdes in. Men viss verksamhet på sjukhuset kommer att påverkas på längre sikt.

– Kringliggande fastigheter med viss mottagningsverksamhet kommer sannolikt påverkas i upp till två veckor, säger Daniel Lilja, beredskapschef på Landstinget.

Landstinget ska nu utreda hur Länssjukhuset Ryhov kunde påverkas av översvämningarna i så stor utsträckning. Det ska också göras en inventering av alla skador i syfte att erhålla en överblick över vilka kostnader som ovädret har orsakat.

Alla problem inte upptäckta

Räddningstjänsten tror att det värsta jobbet är över, men det finns en oro att alla problem inte är upptäckta än.

– Det är ju semestertider nu och då kanske man inte är hemma i sin bostad. Om man inte är det och bor i en fastighet i det här området så rekommenderar vi att man ber någon titta till den för att se om det har läckt in vatten, säger Samuel Nyström från Räddningstjänsten i Jönköpings kommun.

Kommunens ansvar

Det är kommunen som ansvarar för att regnvatten ska ledas ut till exempelvis rocksjön. Nu när de har misslyckats med det kommer de få brottas med flera resurskrävande försäkringsfall ett tag framöver.

– I det akuta skedet gäller det att utreda skadeorsaken, vem som är vållande. För fastighetsägarna vill ju ha någon form av ersättning, säger Jan-Erik Bengtsson, enhetschef på VA-nät i Jönköpings kommun.

Och i ett längre perspektiv?

– Då gäller det att vi håller oss till den förnyelseplan vi har upprättat, där vi har strategier för hur vi ska hantera en ökad mängd vatten i samhället och förnya våra ledningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".