Hassan Aksoy och Ramadan Ajrizi. Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio.

Intresset för friskolor fortsätter dala

"Den vanliga skolan är trygg"
1:40 min

Intresset för gymnasiefriskolor fortsätter minska i Jönköpings län. Samma trend är tydlig i hela landet och det är de stora kommunala gymnasieskolorna som lockar allt fler elever.

Hassan Aksoy börjar på kommunal gymnasieskola i höst och han brydde sig inte ens om att ta reda på vad friskolorna hade att erbjuda när han skulle välja skola.

– Jag tror inte de har de utbildningarna jag är intresserad av. Den kommunala skolan har fler elever, kanske bättre lärare, och fler program, säger han.

Tappat var femte elev

Många kommunala gymnasieskolor är stora och har många elever. De är dessutom välkända bland niondeklassarna. Kanske gör det att de känns tryggare i dessa tider, när friskolor har visat sig gå i konkurs helt plötsligt och bara försvinna.

Socialdemokraten Tord Sundqvist, som är andre vice ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnde i Jönköping, säger att den kommunala gymnasieskolan i Jönköping går starkt för andra året i rad.

Det i kontrast till friskolorna som har tappat var femte elev sedan förra året, och minskningen på ungefär femtio elever tycks ha gått helt och hållet till den kommunala sektorn, som har ökat lika mycket. Effekten förstärks av att de elever som skulle gått på John Bauergymnasiet i höst i stället får gå i den kommunala skolan.

Säkrare med kommunala skolor

Friskolorna har två trender som pekar åt fel håll. Både att elevkullarna är mindre, och blir ännu mindre framöver, och att intresset för att gå på friskolorna sjunker.

Ramadan Ajrizi, som ska plugga på omvårdnadsprogrammet till hösten, vet inte mycket mer än att den kommunala gymnasieskolan känns säkrare att välja.

- Nej, det enda jag vet är att den vanliga skolan är trygg, att den finns kvar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".