1 av 2
Grävsmaskiner förstärker vägar och gör i ordning diken. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Rolf Landin, driftsansvarig för kommunens VA-nät. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.

De städar upp efter översvämningarna

1:29 min

Jönköpings kommun har just nu fullt upp med att städa i ordning områdena kring A6 och Länssjukhuset Ryhov efter gårdagens kraftiga regnoväder och omfattande översvämningar i Jönköping.

– Maskiner har varit igång och sopat gator och annat. Vi har grävmaskiner som förstärker vägar och gör i ordning diken, och här gör vi i ordning galler, säger Rolf Landin, driftansvarig på Jönköpings kommuns VA-nät, medan han leder arbetet bakom en stormarknad på A6-området.

Vid ett av kommunens ytvatteninlopp grävs stora mängder slam ut för att det ska klara av nya regn. På andra håll kring A6 och Länssjukhuset Ryhov syns tydliga spår av gårdagens störtskurar. Vid sjukhuset har asfalten gett vika på en av parkeringarna och utanför en av de större butikerna på A6-området ser man hur personer håller på med saneringsarbete.

Arbetat hårt

Vad gäller kommunens personal har vissa fått jobba väldigt mycket det senaste dygnet.

– När det händer saker betyder det att vissa personer måste anstränga sig lite extra och jag tror att de flesta både begriper och accepterar det, säger Rolf Landin.

Hur länge kommer ni behöva hålla på?

– Jag har en tanke om att efterarbetet kommer att minska kring tisdag morgon. Det är min lilla prognos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista