Bengt Gustavsson som driver ett hundpensionat tillsammans med sin fru har märkt att fler omhändertagna hundar kommer hit. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Fler hundar omhändertas

2:01 min

Det blir allt vanligare att hundar måste omhändertas i länet. Bengt Gustavsson driver ett hundpensionat utanför Jönköping tillsammans med sin fru dit polisen lämnar in omhändertagna hundar. Han har sett hur det har blivit allt vanligare att polisen kommer med en hund.

– De är här var och varannan dag. Vi har ett intensivt samarbete med polisen, säger Bengt Gustavsson.

Det är flera hundar här som tillhör personer som av olika anledningar är frihetberövade av polisen. Sedan 70-talet har hundpensionatet funnits och samarbetet med polis och andra myndigheter har utvecklats och blivit en allt större del av verksamheten.

Bengt Gustavsson har sett en utveckling under 2000-talet som han inte gillar.

– Det värsta är att folks vårdslöshet har ökat sedan vi kom in på 2000-talet. De ska ha djur men hinner inte sköta dem. Och så förstör drogerna i samhället mycket. Utvecklingen framåt är oroväckande, tycker jag.

På hundpensionatet finns i dag omkring 25 hundar vilket är mycket mer än normalt. Alla hundar har inte kommit från polisen eller länsstyrelsen, som också använder hundpensionatet. Bengt Gustavsson och hans fru driver också vanlig pensionatverksamhet med hundar vars ägare exempelvis är bortresta. Men allt större del av hundarna är omhändertagna djur.

– Över hälften är myndighetshundar, säger Bengt Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista