Foto: Jessica Gow/Scanpix
Östergötland

Fler uppsägningar på sommaren

1:33 min

På fackförbundet Vision har man under flera år nu noterat att en del arbetsgivare passar på att säga upp obekväma anställda just under sommarmånaderna.

– Det här är något jag märkt av de flesta somrar jag har arbetat. Många arbetsgivare passar på att ”städa upp” lite grann. Jag kan inte säga att det är så, men jag upplever att det är så, att man försöker göra sig av med personer innan eller under semestrarna, säger Carl-Johan Rydberg, ombudsman för Vision i Linköping.

Samtidigt säger han att det rör sig om olika händelser till uppsägningarna.

– Allt ifrån personer som man upplever som besvärliga eller gravida kvinnor exempelvis. Vi har just nu ett ärende när en person inte fick fortsatt just på grund av det, vilket är väldigt upprörande, säger Carl-Johan Rydberg.

Fackförbundet Vision företräder i första hand personer som arbetar inom kommuner och landsting, men även personer som jobbar på till exempel behandlingshem och inom kyrkan. Carl-Johan Rydberg ser gärna att facket blir inblandade så tidigt som möjligt när enskilda personer varslas om uppsägning.

– Vi tycker det är viktigt att man har en dialog innan man kommer så långt en att man då väljer att säga upp besvärliga personer alltså sådana som arbetsgivaren upplever. Från Visions sida ser man gärna att man pratar om kompetensutveckling och tittar på vad det är som krävs för att den här personen skall räcka till, säger han.

Carl-Johan Rydberg har även lagt märke till fler allmänna varsel i sommar.

– Jag har en känsla av att det är lite fler varsel på grund av arbetsbrist än vad det brukar vara den här perioden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista