Andreas Persson hoppas få reda på omfattningen av skadorna i slutet av veckan. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
jönköping

Ryhov återhämtar sig efter regnovädret

"Vi har koncentrerat oss på att säkra strömmen"
1:45 min

Skadorna efter fredagens översvämning i Jönköping kan ta lång tid att reparera. På länssjukhuset Ryhov har man under helgen jobbat intensivt med att få i gång verksamheten igen.

Översvämningen som drabbade Jönköping under fredagen har fått stora konsekvenser. På länssjukhuset Ryhov tvingade man under några timmar stänga akutmottagningen.

– I helgen har våra tekniker på Landstingsfastigheter och it-avdelningen koncentrerat sig på att säkra så att vi har ström och nätverkskraft, säger Andreas Persson, som jobbade som vikarierande sjukvårdsdirektör i fredags.

Även operationssalar och sterilsalen drabbades av vattnet som forsade in i byggnaden. Operationer som var planerade fick ställas in med undantag för de akuta fallen.

– Eftersom vår sterilsal drabbades och att instrumenten inte får vara i fuktig miljö, så finns det en liten risk att vi ska få problem med operationsmaterial, förklarar Andreas Persson.

Har ni fått stänga någon avdelning?

– Vi har en dialyspaviljong och där håller man på att undersöka om den går att använda. Men dialysverksamheten pågår som vanligt, så det har inte påverkat patienterna.

I slutet av veckan hoppas Andreas Persson att de ska få en bild av vilken omfattning skadorna har haft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".