Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
jönköping

Regnmätarna räckte inte till under skyfallet

1:26 min

Det finns 25 officiella regnmätare i kommunen, men det räckte ändå inte till under skyfallet i fredags. Åskregnet var nämligen så lokalt att där det föll som mest fanns det ingen mätare.

I dag kom resultatet från den regnmätning, som Jönköpings kommun med hjälp av privata mätare, gjort i helgen och som man valt att gå efter. Resultatet visar att under den 1,5 timma som det regnade kraftigt i Jönköping uppmättes 68 mm regn.

– Det är väldigt anmärkningsvärt. Vi har inte haft ett sådant regn i Jönköping på väldigt lång tid, säger Roger Rohdin, chef i Jönköpings kommun med ansvar för vatten och avlopp.

Områdena som drabbades var ju Ryhov, Solåsen, A6, Rosenlund och Liljeholmen. De 25 kommunala mätarna är utspridda över hela kommunen som är en stor yta och det är en av de som ligger nära det översvämningsdrabbade området och det var den vid pumpstationen på Öster. Dessutom var det störningar på elektroniken på vissa mätare.

Därför väljer kommunen att gå på den mätare som en av de anställda har hemma i sin trädgård på Rosenlund och som visade 68 millimeter regn på en och en halv timme i fredags morse. Mätaren och resultatet är kontrollerat och jämfört med de siffror som kommunen ändå har och ska stämma.

– Vi måste planera för ett ändrat klimat, något som vi gör i den kommunala planeringen. Vi får räkna med att det blir kraftigare regn som kommer oftare, säger Roger Rohdin.

På frågan om kommunen borde ha fler mätare säger VA-chefen Roger Rohdin till P4 Jönköping att det inte hade hjälpt om de så hade haft 100 mätare, nu när regnet var så lokalt.

Han säger att det är värdefullt att kommunen fick mätresultat från Rosenlundsträdgården och vill gärna ha fler resultat från andra privatpersoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista