1 av 2
Ulf Persson är enhetschef för avfallssorteringen i Jönköpings kommun. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio
2 av 2
Nytt sophanteringssystem ska göra det lättare att sortera för villaägare. Foto: Jönköpings kommun
jönköping

Nytt sätt att sortera ska underlätta för villaägare

"Ett smidigt sätt"
1:52 min

Ett nytt system för avfallshantering kommer i höst att införas hos villaägare i Jönköpings kommun. Villaägarna sorterar själva sina sopor som hämtas av sopbilen och slipper resor till återvinningsstationer.

– Politikerna i Jönköpings kommun har beslutat att man ska införa ett nytt sophanteringssytem i Jönköpings kommun och det var ett beslut som kom förra året. Vi hade väl hoppats att det skulle kommit tidigare men av olika anledningar så har beslutet dröjt, säger Ulf Persson, enhetschef för avfallssorteringen i Jönköpings kommun.

Och det nya sophanteringssystemet har fått god respons där det testats.

Sedan tidigare har man testat systemet på tre orter i kommunen, och det har visat sig ge ett bra resultat och snart kan fler villaägare i kommunen slippa att åka till återvinningen för att sortera sitt avfall. I höst införs det nya systemet FNI (Fastighetsnära insamling) hos fler villaägare i kommunen.

Redan 2009 fick ca 1000 villahushåll i Tenhult, Öggestorp och Huskvarna chansen att prova systemet.

– I det testområdet vi har haft så har responsen varit väldigt god och kunderna har varit väldigt nöjda.

Många fördelar

Och nu väljer allt fler kommuner runt om i landet att ansluta sig till systemet.

Dessutom finns det många fördelar med den nya avfallshanteringen, menar Ulf Persson.

– En av dom stora fördelarna är ju att man slipper åka med förpackningar och tidningar till återvinningsstationer och det är ju ett smidigt sätt att kunna sortera det här direkt vid husknuten.

Systemet innebär att varje villaägare får två avfallskärl som vardera har fyra fack. I dom totalt åtta facken sorterar man ut metall-, plast-, papper-, färgade och ofärgade glasförpackningar, tidningar, matavfall och restavfall som sedan hämtas av sopbilen.

Den nya sorteringen införs succesivt i kommunen från hösten och att det nya konceptet kommer bli populärt tror Ulf Persson, som sett andra kommuner där resultatet varit bra

– Det är ju en väldigt god service vi kommer kunna erbjuda våra kunder och dom som har detta är ju väldigt nöjda med systemet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".