1 av 6
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
2 av 6
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
3 av 6
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
4 av 6
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
5 av 6
Presskonferens för att informera om situationen. Foto: Kejll Ahlkvist/Sveriges Radio.
6 av 6
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
nässjö

Nässjös dricksvatten hotas efter oljeutsläpp

0:58 min

 En traktorgrävare har vält och läckt ut 25-50 liter hydraulolja. Räddningstjänsten arbetar för fullt för att få kontroll över situationen och säkra dricksvattentäkten.

Vi halv tio fick räddningstjänsten larmet om att en traktorgrävare har vält och läckt ut hydraulolja i Spexhultasjön söder om Nässjö. Nu jobbar man febrilt för att minska skadorna.

– Just nu är det kritiskt. Vi ser det som väldigt allvarligt innan vi har fulll kontroll på situationen, säger Hans Johansson, entreprenadchef på Nässjö kommun.

Det ligger ett oljebälte på sjön och räddningstjänsten jobbar med att försöka stoppa inflödet till vattenverket och sanera det mest smittade området kring land.

– Det är mellan 25-50 liter hydraulolja som har läckt ut, säger Jonas Petri på räddningstjänsten.

Sjön är dricksvattentäkt till Nässjö stad. Råvattenintaget är avstängt, men dricksvattnet i kranarna är inte påverkat. Invånarna i Nässjö uppmanas ändå att vara sparsamma med vatten och inte spola i onödan, och inte använda till exempel tvätt- och diskmaskiner.

Är det allvarligt?

– Självklart är det allvarligt, men vi försöker begränsa skadorna så mycket det går, säger Jonas Petri.

Nässjö affärsverk höll tillsammans med kommunen en presskonferens där de informerade om situationen. Och det finns risk att oljebältet flyter över sjön till råvattenintaget, som ligger vid utloppet av sjön.

Vad är det värsta som kan hända?

– Att det rör sig mot råvattenintaget så vi får stänga av vattnet. Då har vi inget vatten om ett dygn och vi får köra tankbilar med vatten till alla i Nässjö stad, säger Patrik Cantby, va-chef på kommunen.

Kjell Ahlkvist

kjell.ahlkvist@
sverigesradio.se

036-215 66 35

Simon Björling

simon.bjorling@
sverigesradio.se
036-215 66 58

Oskar Mattisson

oskar.mattisson@
sverigesradio.se

036-215 66 54

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista