Lars-Göran Hassel har lång erfarenhet av idrottsskador. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio.
jönköpings län

Löparintresset ökar men också besvären

1:47 min

Löpning är populärare än någonsin och loppen blir snabbt fulltecknade. Samtidigt ökar många löpare träningsdosen för att snabbare nå resultat, vilket leder till att fler får skadeproblem.

Fler och fler väljer att motionera genom löpning. Allt från människor som vill springa några kilometer till de som har mål att springa marathon möts numera i löpspåret. Men i takt med att fler och fler börjat springa har det alltså också lett till att fler fått besvär med skador.

– Intresset för löpning har ökat och i samband med det stora intresset, så ökar besvären, säger Lars-Göran Hassel, ortoped som arbetar mycket med idrottsskador.

Lars-Göran Hassel tror att det beror på att man ökar sin träning alldeles för fort. Något som även Anders Szalkai, som har vunnit Stockholm Maraton, håller med om.

– Man behöver vänja kroppen vid belastningen. Så även om det är en fantastisk träningsform så blir det påfrestningar för kroppen. Det är viktigt att bygga upp sig, säger Anders Szalkai, som jobbar med träningsprogram för allt från nybörjare till elitlöpare.

De flesta loppen från allt mellan fem kilometer upp till maraton går på asfalt, något som sliter mycket på kroppen.

– Rent generellt så är mjukt underlag mycket bättre, som en grusväg eller en skogsstig, säger Anders Szalkai.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista