Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
jönköpings län

Översvämningen blir en dyr affär

5:24 min

Försäkringsbolagen har fått mycket att göra efter fredagens regnoväder i Jönköping. Och årets översvämning kommer bli dyrare än den som drabbade länet förra året.

I juli i år var det Jönköping som drabbades. I juli förra året var det en helt annan del av länet som svämmade över. Då skickades reportrar till vattenmassorna i Mariannelund, Landsbro, Myresjö, Pauliström, Ingatorp och så vidare.

– Då fick vi in många anmälningar från drabbade villaägare. I år har vi färre anmälningar eftersom det var så lokalt, men det kommer bli dyrare än förra året, säger Andreas Flygare på Länsförsäkringar i Jönköping.

I dagsläget har Länsförsäkringar fått in 50 anmälningar, men det fortsätter att strömma in. Och försäkringsbolaget har preliminärt räknat ut kostnaderna för vad översvämningen kommer kosta för företaget.

– Om vi tittar på den totala skadekostnaden så har vi gjort en preliminär beräkning på 62 miljoner kronor, förklarar Andreas Flygare, som betonar att det är en preliminär uträkning.

I hemförsäkringen finns det ett moment som täcker översvämningsskador, men då ska vattnet trängt igenom dörrar, fönster eller ventiler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista