Det är förbjudet att skräpa ner men inte att slänga fimpar. Arkivbild/Jessica Gow/Scanpix
Jönköping

De vill att fimpslängare ska bötfällas

1:52 min

Trots att det är olagligt att skräpa ner och att cigarettfimpar står för 60 procent av nedskräpningen i Sverige är det tillåtet att slänga fimpar på gatan. Det vill stiftelsen Håll Sverige Rent ändra på.

En av dem som gärna ser ett förbud mot att slänga fimpar är Jönköpingsbon Bengt.

– Jag tycker att man ska förbjuda offentlig rökning över huvud taget, säger han.

Mätningar som gjordes i 11 kommuner förra året visar att över 60 procent av det skräp som städas upp i städerna är just cigarettfimpar. Och Jönköping ligger i linje med övriga kommuner som finns med i mätningen.

Trots att det är olagligt att skräpa ned är just fimpar ett undantag. Men det vill stiftelsen Håll Sverige Rent ändra på. Stiftelsen vill att de som slänger fimpar på gatan ska kunna bötfällas. De vill också sätta press på tobaksindustrin. Ett av förslagen är att införa en typ av pant på fimpar.

– Det finns pantsystem för returburkar som fungerar alldeles utmärkt, säger Anna Linusson, vd för Håll Sverige Rent.

Hon påpekar att det finns mer än en miljard fimpar på gatorna.

– Om du har en pant på 50 öre fimpen skulle 500 miljoner ligga på gatorna. Då skulle det nog bli rent ganska fort.

Enligt beräkningar från stiftelsen Håll Sverige Rent slängs alltså en miljard fimpar årligen i naturen och på gatan. Jönköpings kommun samarbetar med stiftelsen för att försöka förebygga nedskräpning. Och Thomas Bergholm på tekniska kontoret är positiv till att införa böter även för fimpar.

– Genom att göra det tydligt förbjudet tror jag säkert att några kommer avstå och tänka till en gång extra, säger han.

Kommunen har valt att göra sådana här mätningar. Är det viktigt att ha koll på skräpet?

– Vi tycker att det är viktigt att ha koll på det för att också skapa förståelse för vad man kan göra förebyggande och när inte det hjälper, belysa hur det kan kosta så stora pengar som det ändå gör, säger Thomas Bergholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista