Robert Moosberg menar att problemet är allvarligt. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio.
jönköpings län

Oklassade droger bakom flera dödsfall

1:58 min

Beslagen av oklassificerade droger har ökat i Jönköpings län, liksom i övriga Sverige. Problemet i länet är allvarligt, med flera dödsfall det senaste året som kan knytas till drogerna.

Det handlar om preparat som lätt kan beställas från välgjorda hemsidor på nätet och som ännu inte har klassats som narkotika enligt lagen, men som kan användas som narkotika.

– Jag skulle vilja säga att det är livsfarligt. Dels är substanserna absolut inte testade och många gånger är råden om hur man ska använda det här enskilda tyckare på sociala forum som Flashback som ger mer eller mindre dåliga råd om hur man ska använda det här. Därför slutar det oftast riktigt illa, säger Robert Moosberg, sektionschef på länsspaningssektionen vid polisen i Jönköpings län.

Antalet beslag av oklassificerade droger har mer än fördubblats mellan 2011 och 2012 - från omkring 2400 till 5400 beslag i Sverige. Någon statistik för Jönköpings län finns inte, men länet speglar landets siffror och beslagen har ökat även här, enligt Robert Moosberg.

– Problemet är att det är lättillgängligt. Det finns att beställa på nätet och du får hem det via postgången.

Det krånglar till arbetet för polisen.

– Men vi blir bättre på det. Och framförallt tullen har ökat sina narkotikabeslag i postflödet med 92 procent sedan 2010.

Det är en katt och råtta-lek. Tillverkaren byter ut delar av preparaten i snabb takt innan de hinner bli olagliga. Ofta räcker det med att man ändrar lite i den kemiska sammansättningen.

– Det är så man gör helt enkelt och så rear man ut den gamla drogen som kommer att bli klassad, innan då och så går man på med den nya som inte är det, säger Robert Moosberg.

När tillverkaren ruschar för att få en oklassificerad drog är fokus på att det ska gå snabbt, inte att drogen ska vara säker.

– Det blir farliga substanser som folk petar i sig och så blir det illa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista