1 av 3
Räddningstjänsten har placerat ut länsar. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
2 av 3
Bo Zander (S). Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
3 av 3
Oljeutsläpp i Spexhultasjön

Nässjöborna får fortsätta spara på vattnet

"Dåligt att Nässjö inte är reservvattentäkt"
3:18 min

Nässjöborna uppmanas att vara sparsamma med vattnet efter oljeutsläppet i Spexhultasjön söder om Nässjö. Och det höjs en del kritiska röster mot att det inte finns någon reservvattentäkt.

Invånarna i Nässjö tätort ombeds fortsatt att vara mycket sparsamma med vatten men det är ingen fara att dricka vattnet i kranarna.

– Vi fick reda på det i går så vi har inte ens tänkt på det, säger Nässjöbon Birger Olofsson.

– Jag tycker det är dåligt att Nässjö inte är en reservvattentäkt när något sådant händer. Det är en brist, fortsätter han.

Först i morgon kan uppmaningen om sparsamhet av vatten tas tillbaka, skriver Nässjö kommun på sin hemsida.

Oljeutsläppet i Spexhultasjön söder om Nässjö har på nytt satt fart på diskussionen om Nässjö kommuns vattenförsörjning. I många har har diskussioner förts om en reservvattentäkt. Det socialdemokratiska kommunalrådet Bo Zander är bekymrad men anser ändå att kommunen aktivt arbetat med frågan under många år.

– Nu är det två faser, att säkerställa tillgång till vattnet och sedan är det de långsiktiga följderna om hur vi ska jobba för att slippa liknande situationer, säger Bo Zander (S).

Skulle vattnet ta slut så har man säkrat upp vatten från Handskerydssjön, men det är en ytterst kortsiktig lösning.

– Det är förberett så vi kan använda Handskerydssjön, men det är ingen reservvattentäkt utan en kortsiktig lösning. Vi måste hitta en säker källa, förklarar Bo Zander.

Det måste väl vara ett problem att man i krissituation bara har vatten i ett dygn?

– Ja, det är absolut i minsta laget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".