1 av 2
Foto: Christine Olsson/Scanpix.
2 av 2
Göran Risberg. Foto: Pressbild.
nässjö

Rent dricksvatten är ingen självklarhet

"Vi måste skydda vattentillgångarna för framtiden"
1:58 min

Rent dricksvatten är ingen självklarhet, ens i Sverige. Det visar inte minst oljeläckan i dricksvattentäkten Spexhultasjön söder om Nässjö. Även ett förändrat klimat kan hota vårt framtida vatten.

När det gäller rent dricksvatten är vi mer sårbara än vi kanske tror.

– Ja, det är avgörande med rent dricksvatten. Vi i Sverige har ju ganska goda vattentillgångar, men vi måste också se till att skydda dem för framtiden, säger Göran Risberg, avdelningschef för mark- och grundvattenförsörjning på Sveriges Geologiska Undersökning.

Det största hotet mot vårt dricksvatten är inte att det ska ta slut. I stället handlar det om kvaliteten på vattnet. Den kan påverkas av både föroreningar från avlopp eller oljeutsläpp som vid Spexhultasjön. Men också av ett förändrat klimat. Bland annat väntas nederbörden öka över stora delar av landet, enligt Göran Risberg.

– Stiger vattenytan väldigt mycket kan det finnas risk att de föroreningar som finns i marken spolas loss och påverkar vattnet på ett helt annat sätt, säger han.

Men även om det regnar mer väntas perioderna med torka bli längre.

– Vilket innebär att de små vattenmagasinen, små sjöar som utnyttjas, eller grundvatten, kan bli hårdare utsatta beroende på att man ofta har ett större vattenbehov när det är torrt i luften, säger Göran Risberg. 

Då vi är extremt beroende av vårt dricksvatten blir konsekvenserna stora om tillgången på rent vatten försämras.

– Ett samhälle som blir utan vatten blir väldigt snabbt sårbart. Industrier, företag alla blir väldigt påverkade av det här. Alla blir väldigt påverkade av det här. Det är svårt att bedriva verksamhet om vi inte har vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".